Blogs categorie
Leone Langeslag
Blogs categorie
04/15/2024
3 min
0

Estrela de Fura robijn

04/15/2024
3 min
0

Estrela de Fura robijn

Afgelopen mei ben ik met een collega/vriendin naar de beurs 'Gem Geneva" geweest waar een groot aantal standhouders met magnifieke juwelen en edelstenen te bewonderen waren. Op deze relatief jonge beurs wordt er wereldwijd gehandeld door gerenommeerde firma's waaronder juweliers in hoger prijssegment, antiquairs en verzamelaars van prachtige edelstenen en juwelen. Ook waren er stands van de bekende edelsteen laboratoria aanwezig zoals o.a. SSEF en Gübelin en kregen nieuwe ontwerpers ook de mogelijkheid om zich te presenteren..

Voor een kleurrijk overzicht verwijs ik graag naar mijn artikel in Gemmology Today van juni 2023.

Deze beurs werd tegelijkertijd gehouden met de kijkdagen van de twee grote veilinghuizen Sotheby's en Christies. Op deze manier kan je het hele weekend in de sferen vertoeven van de meest prachtige edelstenen, inclusief diamanten en juwelen van top kwaliteit.

Tijdens het bezoek aan de kijkdag van Sotheby's hebben we de prachtigste juwelen van dichtbij mogen bekijken en kregen we de unieke ervaring om, de inmiddels wereldberoemde, robijn Estrela de Fura van dichtbij te bewonderen en zelfs om de vinger te krijgen.


Deze robijn van maar liefst 55 ct (in kussen vorm en afmetingen van ongeveer 21,0 x 19,8 en 14.8 mm),  was speciaal voor deze kijkdag op bezoek in Genève en zou een maand later in New York als een van de bijzondere items in de 'Magnificent Jewels' geveild worden.

De ruwe robijn, van maar liefst 101 ct, is in juli 2022 in een mijn bij Montepuez in Mozambique door de firma Fura Gems Inc. gedolven. Deze vindplaats is door 3 verschillende laboratoria bevestigd na wetenschappelijk onderzoek. Ook werden er geen indicaties van behandelingen aangetroffen hetgeen nog eens extra aantoont hoe uniek deze robijn uit Mozambique is.


Uit de verschillende laboratoriumrapporten bleek ook dat men met een uitzonderlijke goede kwaliteit te maken had. Niet alleen is er sprake van een levendige rode kleur, vergelijkbaar met de mooie rode kleur van de robijnen uit Burma, maar de opvallende helderheid en hoge fluorescentie maken deze robijn een echte Estrela (Portugees voor ster).

Het was duidelijk dat men hier dus grote verwachtingen bij Sotheby's van had.


Tot ieders verwondering is deze robijn voor een record bedrag van 34,8 miljoen dollar geveild op 8 juni 2023 bij Sotheby's New York. Dit was een nieuw wereldrecord, nog niet eerder betaald voor een robijn die niet afkomstig is uit Burma, maar ook zelfs niet voor een andere kleuredelsteen. Kortom het was een "once in a life time experience" om deze robijn te mogen aanschouwen en zelfs te voelen.

Er wordt ook nu wel gezegd dat deze vondst een 'once in a generation' vondst is geweest en vandaar toch maar het besluit om deze beleving te delen.

Wat je op de foto's kan zien is dat naar mijn idee deze Estrela de mooiste rode kleur heeft als deze vanaf de onderkant wordt belicht maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Ik had zelf niet gedacht dat er zo'n enorm bedrag voor zou worden betaald. Mijn eerste reactie was eigenlijk 'waanzin' maar het is wel een hele goede opsteker voor de hard werkende mensen die in de mijnen in Mozambique werken.

Door betere prijzen te krijgen in de landen waar de stenen echt vandaan komen kunnen de mensen lokaal ook beter opgeleid  gaan worden en komt het de lokale bevolking ook ten goede (zoals  in Project Africa van World Gem Foundation) en hopelijk wordt hiermee een trend voor de toekomst ingezet.


Voor de volledigheid en een iets meer 'voeten op de grond' gevoel te houden, wil ik je erop wijzen dat de robijnen zoals de Estrela de Fura natuurlijk echte uitzonderingen zijn en er gelukkig ook heel veel betaalbare kleinere robijnen beschikbaar zijn. die het bewonderen meer dan waard zijn. Zorg wel dat je weet wat je koopt.

Klik hier voor meer informatie over robijn

foto's: copyright Sotheby's, Fura Gems Inc. en Sole Leone

Reacties
Categorieën