Leone Langeslag
03/12/2024
2 min
0

Uitzending Keuringsdienst van Waarde

03/12/2024
2 min
0

Afgelopen donderdag heeft de Keuringsdienst van Waarde aandacht besteed aan edelstenen. Hierbij lag de focus op spirituele of 'feel good" edelstenen. Heel belangrijk is dat het onderwerp veel breder getrokken moet worden, namelijk naar edelstenen die voor sieraden en juwelen worden gebruikt!

De Keuringsdiesnt van Waarde (KRO/NCRV) heeft afgelopen week een item gemaakt over edelstenen. Mijn eerste gedachte was dat ik hier heel bij mee was maar ik nu de uitzending heb gezien wil ik hier toch wel een paar opmerkingen over maken.

Definitie van edelsteen

De definitie van een edelsteen is dat de steen moet voldoen aan de kenmerken schoonheid, zeldzaamheid en duurzaamheid en mooi genoeg moeten zijn om in een sieraad of juweel te plaatsen. Naar mijn idee waren de stenen die we te zien kregen in de reportage (muv stukje in Naturalis) dus meer sierstenen of mineralen dan edelstenen volgens de definitie. 

Voor nu laat ik dit zo. Waar het mij om gaat is dat het item veel breder getrokken moet worden naar edelstenen die voor sieraden en juwelen worden gebruikt. Het is namelijk zo dat er niet alleen een heleboel mis gaat in de juiste benaming en informatie van sierstenen/mineralen met accent op spiritualiteit en 'feel good' maar ditzelfde geldt ook bij edelstenen die voor sieraden en juwelen worden gebruikt. Hierbij gaat het dan ook nog eens om stenen met een gemiddeld hoger bedrag per steen dan de stenen in de spirituele hoek.

Waarheid als een koe

Het is een waarheid als een koe dat je op het blote oog niet zeker kan zeggen of een edelsteen ook de soort is die men zegt of op het etiketje staat.
Wil je echt weten met wat voor soort edelsteen (en kwaliteit) je te maken hebt dan zal je de steen moeten onderzoeken met speciale apparatuur. Alleen door de edelsteen te onderzoek kan je het bewijs leveren welke soort het is en meestal kan je dan ook veel meer over de kwaliteit zeggen. Dit analyseren of determineren kan iedereen zelf leren en hievoor hoef je niet altijd naar in een laboratorium.


Vertouwen is goed maar meten is weten!
Het is een feit dat men edelstenen op vertrouwen inkoopt bij leveranciers, de groothandel en/of steeds meer via internet. Dit is niet alleen de situatie bij edelstenen voor de spirituele kant maar op dezelfde manier worden ook edelsteen ingekocht die voor sieraden en juwelen worden gebruikt.
Er is niets mis mee om op basis van vertrouwen inkopen te doen maar de praktijk maakt wel steeds duidelijker dat het wel degelijk verstandig is om af en toe te controleren of de soort klopt met wat men zegt dat het is. Je voorkomt hiermee misleiding of zelfs een miskoop.

Determineren kan je leren! 
Het echt aan te raden zelf meer te weten te komen over edelstenen. Dit is niet alleen enorm verstandig maar het bekijken, onderzoeken en bewijs vinden dat een edelsteen bijvoorbeeld een toermalijn is, blijft fascinerend!  Of je nu in de handel zit of hier een passie voor hebt. Hiermee krijg je niet alleen zelf veel meer te weten over edelstenen maar maak je een ander (verder terug in de keten) ook bewuster van zijn verantwoordelijkheid. Je voorkomt hiermee veel ellende en financiële tegenvallers.


Mijn droom
Het is mijn droom om de kennis over edelstenen op een correct en hoger niveau te krijgen. In ieder geval voor de mensen die er meer over zouden moeten weten). Dit kan alleen met correcte informatie (meten = weten) en de bewustwording van ieders verantwoordelijkheid in de keten van de hele branche.

Uitnodiging

Als jij tot die categorie hoort en bewust bent van je verantwoordelijkheid nodig ik je graag uit om een cursus of opleiding te volgen. Neem contact op om een passend programma te bespreken.

Reacties
Categorieën